gravatar

Ένα άγνωστο σιωνιστικό έγκλημα.

Στις 29 Νοέμβριου 1979 στο προσκύνημα της Σαμαρείτηδος στην Παλαιστίνη δυο φανατικοί Εβραίοι ραβίνοι δολοφόνησαν τον Ηγούμενο Φιλούμενο με φρικτό τρόπο μέσα στον ναό του προσκυνήματος την ώρα που τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού. Γεννημένος το 1913 στην Λευκωσία της Κύπρου, μαρτύρησε στο σημέιο όπου και για δεκαετίες διακονούσε το ελληνορθόδοξο προσκύνημα στο Φρέαρ του Ιακώβ. Η σθεναρή του αντίσταση κατά των αλλόδοξων και το βαθύ ελληνορθόδοξο ποιμαντικό του έργο, ήταν οι λόγοι για τους οποίους εδολοφονήθη από τους ραββίνους. Το φρικτό μαρτύριο του Αγίου Φιλουμένου είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο, με τις αρχές του Ισραήλ να προσπαθούν να συγκαλύψουν το έγκλημα ρίχνοντας τις ευθύνες στους Παλαιστινίους. Όταν αποκαλύφθηκε η εβραϊκή ταυτότητα των δολοφόνων, το γεγονός έλαβε διεθνείς διαστάσεις και μάλιστα απειλήθηκε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Η λαϊκή ευσέβεια είχε ήδη από πολύ νωρίς κατατάξει τον μάρτυρα στις τάξεις των αγίων, και η τιμή του γινόταν όλα αυτά τα χρόνια ως είθισται «κατά το σιωπώμενον».
Με μια λαμπρή πατριαρχική τελετή στις 29 Νοέμβριου ανακοινώθηκε από τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο η αγιοποίηση του νεομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου.
Πλήθος πιστών παρακολούθησε με συγκίνηση την πατριαρχική Θεια Λειτουργία και την λιτάνευση της εικόνας και του Λειψάνου του Αγίου, ενώ επίσης παρευρέθησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα Αθανασίου, ο πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ Τζώνης, και ο υπουργός Αιμίλιος Νικολάου εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ